Kanel- och kardemummabullar
- Ingridienser:
- 50 gram röd jäst
- 5 dl mjölk
- 150 g smör
- 0,5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 14 dl vetemjöl
- 2 tsk malen kardemumma
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1 ägg till pensling
Garnering:
1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1/2 msk stött kardemumma
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösockerb
Gör så här:
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
- Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
- Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
- Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
- Tillsätt kardemumma socker, smör, salt och mjöl, spara 0,5 dl mjöl till utbakningen
- Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
- Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
- Medan bullarna jäser kan fyllningen börja förberedas. Blanda samman smör, socker och kanel tills att du fått en krämig fyllning.
- När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ut den. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en deg i taget till en form av en rektangel.
- Bred över en fjärdedel av fyllningen och vik ihop långsidorna mot varandra, så att degen blir dubbel.
- Skär den vikta rektangeln i ca 3 cm breda remsor. Snurra remsan och vik ihop som en kringla och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
- Fortsätt som ovan tills du använt hela degen och dess fyllning. Jäs bullarna under bakhandduk i minst 40 min. Sätt ugnen på 220 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
- Blanda vatten-och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
- Pensla bullarna när de kommer ut ur ugnen med sirapsblandningen och strö DIREKT på rikligt med kardemumma och sockerblandning.