hittarecept.se smulansmat.blogg.se - december 2014

Supersmarrig huvudrätt till nyår

Hej och god fortsättning. Hoppas alla har haft en mysig jul. Nu i mellandagarna är det dags att börja planera maten inför nyår, därför vill jag tipsa om en jättegod rätt som jag blev bjuden på nyligen.
 
Ryggbiff med potatismuffins och portvinssås med massa goda örter.
 
 
                                        
                                        Bild lånad av recept.nu
Ingridienser: 
  • ca 800 g ryggbiff i bit (räkna med 150-200 g per person)
Marinad
  • 2 dl portvin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe timjan
  • 1 knippe rosmarin
Potatismuffins
  • 1 muffinsform (12 muffinsplatser)
  • 900 g mjölig potatis
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ost ex. västerbottensost
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk färsk timjan, hackad
Portvinssås
  • 2 msk redning
  • 1,5 dl portvin
  • 1 fond "du chef" beef
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk rosmarin, finhackad
  • 1 msk timjan, finhackad
  • 2 krm nymald svartpeppar
  •   ev. någon nypa salt (smaka av först om det behövs)
 
Gör så här:
 
Marinad
  1. Blanda ihop alla ingredienser i en påse eller en bunke. Lägg in köttet som är färdig putsat och låt stå ett dygn innan tillagning.
Ryggbiff
  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Bryn ryggbiffen i en varm stekpanna. Den ska endast få färg. Lägg biffen i en form och stoppa in en stektermometer i mitten av biffen. Innertemperaturen väljer du själv. Vill du ha rött kött välj cirka 52-55 grader. Rosa ca 65 grader. In med köttet i ugnen. Detta tar ca 1 h och 15 min, beroende på den ugn man har och vilken temperatur man vill ha på köttet.
  3. När köttet är klart, så tar du ut det och lägger det i två lager aluminiumfolie. Låt köttet vila under tiden som potatisen blir klar i ugnen.
Potatismuffins
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna varmluft om du har det.
  2. Riv potatisen grovt.
  3. Rör ihop ägg, grädde, ost, vitlök, timjan, salt och peppar i en bunke. Vänd ner den rivna potatisen.
  4. Smörj den väl rengjorda muffinsformen med smör. Klicka i potatissmeten.
  5. Grädda potatisen mitt i ugnen i 40 min.
Portvinsås
  1. Tillsätt marinaden och häll på ytterligare 1,5 dl portvin. Låt detta sjuda i ca 15 min. Tillsätt sedan vattnet. Tillsätt maizenaredningen och rör om, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan grädden. Låt det sjuda ytterligare några minuter och precis innan servering så häller du i finhackad timjan och rosmarin samt peppar. Smaka av för att kolla sältan. Om det behövs, så tillsätt några nypor salt.
  2. Servera med sparris och ugnsstekta körsbärstomater eller dina favoritgrönsaker.
 
Receptet kommer från halvåtta hos mig. Så himla gott om man gillar kött! Love it!
 

Julgodis del 3 - Klassisk Rocky road

Ääälskar detta julgodis!!! Allt gott på en och samma gång!
 
Till rocky road behöver du:
400 g mörk choklad (Marabou fungerar bra)
1-2  nävar minimarshmellows
1 dl pistagenötter
1 påse dumlekolor
2 dl jordnötter
 
Smält chokladen över ett vattenbad. Lägg i samtliga ingridienser och täck dem med choklad. Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper. Tryck ut så att du får en fyrkant som är cirka 3 cm tjock. Ställ svalt och låt svalna. Skär godiset i fyrkanter. Ät & njut!
 
 
                                 
 

Julgodis del 2 - Gör din egen Toffifee

Toffifee är bland det godaste julgodiset tycker jag. Så detta året passade jag på att göra egna. Gott ;)
 
Ingridienser till 30 st
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
 
30 hasselnötter
100 g nougat
50 g mörk choklad
 
Gör så här:
Häll grädde, sirap och socker i en stekpanna. Koka ihop till en kolasmet. Gör kulprovet eller ta bort kolan när den är 120 grader. Under tiden rostar du hasselnötterna i en stekpanna. Ta bort dem när det börjar knäppa i dem. Lägg dem i en kökshanduk och gnugga bort skalet. Häll upp kolan i botten på 30 ischokladformar. Tryck ner en hasselnöt i varje kola.
 
Smält nougaten över ett vattenbad. Klicka nougat i varje form. Ställ svalt och låt nougaten stelna. Smält sedan chokladen över ett vattenbad. Klicka choklad överst på varje godisbit. Ställ sedan i kylskåp.
 
 
                                   
 
RSS 2.0