hittarecept.se smulansmat.blogg.se - march 2015

Grillad lax med fetaost och soltorkad tomat

Hej!
För några veckor sedan när det var vår eller vårväder plockade vi fram grillen. Jag provade då att göra detta laxpaket som går lika bra att göra i ugn när vädret inte tillåter grillning.
 
 
 
 
Till 4 personer behövs:
4 laxfiléer
10 soltorkade tomater i olja (Pärsons)
150 gram fetaost
3 msk solrosfrön
 
Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Blanda med fetaosten och tillsätt solrosfrön. Salta och peppra.
 
Lägg laxfiléerna i varsitt folieark. Fördela fetaoströran över laxen. Vik ihop paketet väl så att det inte läcker. Lägg på grillen i max 15 minuter. Tiden beror på hur varm grillen är så man får kolla den lite då och då. Låt den inte ligga på för länge för då riskerar den att bli torr!!
 
Gör du laxen i ugn lägger du laxen i en ugnssäkerform istället och sätter in i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
 
Servera med klyftpotatis och en god kall sås. Till exempel denna goda sås:
 
2 dl creme fraiche
Ett halv block fetaost, mosad
Rivet citronskal från 1 citron
Salt
Gräslök
 
 
 
 

Risotto med torskfilé och basilikabuljong

Jag brukar ofta göra risotto med massor av räkor och grönsaker. Älskar risotto om den är riktigt bra. Såg sedan detta recept som gjordes i Klockan nio hos stjärnorna. Var tvungen att prova med torsk till, lät som en god kombo. Så provade och det var riktigt gott måste jag säga. Risotton med mycket smak gör sig riktigt bra till torsken som har ganska mild smak. Prova detta!!
 
 
 
 
Till risotton behövs för 4 portioner:
4 dl arboriris
1 scharlottenlök
olivolja
1,5 hönsbuljongtärning
7 dl vatten
3 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesan
salt, peppar
1 burk körsbärstomater
 
Basilika buljong
En halv kruka basilikablad
1/2 vitlöksklyfta
1,5 dl kycklingbuljong (1,5 dl varmt vatten 1 msk kycklingfond)
 
Torsk
4 torskfiléer
salt, peppar
smör
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Basilikabuljong
Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer. Häll på het buljong. Mixa sedan till en slät buljong. Ställ åt sidan.
 
Torsk
Sätt ugnen på 150 grader. Dela torskfiléerna på mitten. Salta och peppra på båda sidor. Bryn fisken i smör i en stekpanna så att de får fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen när risotton har 8 minuter kvar att koka. Efterstek dem i ugnen i 8 minuter.
 
Risotto
Snitta tomaterna och skolla i 5 sekunder i kokande vatten. Häll av vattnet och kyl dem i kallt vatten. Dra av skalet.
 
Hacka löken och bryn mjuk och genomskinlig i en stor stekpanna med höga kanter. Häll sedan på vinet och koka upp. Sänk värmen. Lägg i riset och låt koka tills vätskan sugits upp. Koka upp vattnet och häll över buljongtärningarna i en stor tillbringare. Rör ordentligt så att buljongen löses upp. Häll på buljong på riset efter hand som det kokar in. Häll bara på så mycket att riset är täckt. Späd med mer buljong och rör om allteftersom. Fortsätt på samma sätt tills riset är mjukt, ca 20-25 minuter. Riset ska inte ha en kärna men ett tydligt tuggmotstånd. Risotton ska vara lös och lite krämig. Ta av riset från spisen och blanda i parmesanost. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt tomaterna.
 
Lägg upp risotto och servera med torsk och basilikabuljong. Jag kommer defenetivt göra detta igen.
 
 
RSS 2.0