hittarecept.se smulansmat.blogg.se - october 2014

Lax- och skaldjursterrin

Här kommer recept på en liten soppa under smördegslock.
 
Du behöver för 4 port:
1 liten gul lök
2 portionsbitar laxfilé
1 burk räkor i lake
1 fiskbuljong tärning
2 dl vatten
2 msk smör
1 msk vetemjöl
salt, peppar
1 tsk kaviar eller rom
3 dl grädde
3 msk smörgåskrasse
2 smördegsplattor
1 ägg
sesamfrön
 
Gör så här:
Hacka löken fint och bryn i lite olja tills den är mjuk och genomskinlig. Häll på vatten och fiskbuljong. Låt koka ihop sig en liten stund. Blanda mjölet i smöret till en liten deg. Rör i mjölsmörblandningen. Rör ordentligt. Häll i grädden och rör tills soppan är slät. Klipp i smörgåskrassen, kaviar och salt och peppar. 
 
 
                     
 
Skär laxen i små bitar. Fördela lax och räkor i fyra ugnssäkra formar. Häll sedan över soppa i varje form. Dela smördegsplattorna på mitten och kavla ut varje del så att de blir tillräckligt stora för att lägga som ett lock över varje form. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Sätt in i ugnen på 250 grader i 15 minuter.
 
                     
 
Det krispiga smördegslocket gör sig bra ihop med soppan. Smaklig spis!

Banan- och chokladkaka

Jag älskar blandningen av banan och choklad. De gifter sig så bra tillsammans. Här kommer recept på en sådan skapelse :)
 
                                       
 
                                          
 
                                         Ingridienser:
                                         2 st ägg
                                         1 dl socker
                                         2,5 dl mjöl
                                         1 tsk vaniljsocker
                                         1 tsk bakpulver
                                         0,5 tsk bikarbonat
                                         100 g smör
                                         4 msk ekologisk mjölk
                                         2 bananer
                                         100 g grovhackad mörk choklad
                                         Lite kokosflingor till bröingen
 
                                       
 
 
Sätt ugnen på 220 grader. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker i en skål. Blanda de torra ingridienserna och häll i äggsmeten. Häll i lite i taget. Varva med smörblandningen tills du fått i allt och fått en smidig smet. Mosa bananerna och häll i smeten. Häll i den hackade chokladen. Smöra och bröa en form med kokosflingor. Häll i smeten och ställ in i ugnen ca 20-25 minuter beroende på hur kladdig man vil ha den. 
 
Jag tycker kakan är godast lite halvvarm men går även att sätta in i kylen och äta kall. Detta måste ni prova, så god!
 

Kräftsoppa

Hösten är här och det är dags att bunkra upp med soppor. Perfekta höstmaten att värma sig med i kylan.
 
Till den krämiga kräftsoppa behöver du:
25 gram smör
2 stora morötter
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbulongtärningar
200 g kräftost
2 dl creme fraiche ekologisk
Cayennepeppar och ev. extra salt
1 burk kräftstjärtar
 
Smält smöret i en kastrull. Skala och riv morötterna. Fräs morötterna i smöret i några minuter. Häll på mjölet. Späd sedan med vatten och buljongtärningar. Låt koka några minuter. Häll i osten och creme fraiche. Koka upp. Smaka av med cayennepeppar och salt.
 
                                
 
Fördela kräftstjärtarna i djupa tallrikar. Häll den varma soppan över. Servera med bröd.
 
                                
 
Mycket krämig och smakrik soppa för alla som gillar kräftor. Receptet kommer ursprungligen från Halvåtta hos mig.
 
 
 
 
RSS 2.0