hittarecept.se smulansmat.blogg.se - april 2015

Köttfärssås - en vardagsklassiker

En klassiker och enkel vardagsmat. Pasta och köttfärssås. Kan göras i så många olika varianter. Här kommer en:
 
 
 
4 portioner
500 g blandfärs
1 gul lök
1 morot
1/2 zuccini
1 burk krossad tomat med smak av chili
 2 msk chilisås
1 msk tomatpuré
ketchup
En klick creme fraiche
salt, peppar
 
Gör så här:
Finhacka löken och bryn i en stekpanna tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt köttfärs och stek till den är genomstekt. Tillsätt krossad tomat.
 
Riv moroten grovt. Hacka zuccinin fint. Häll i detta i köttfärsblandningen. Låt puttra en stund.
 
Tillsätt chilisås, tomatpuré, ketchup, creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Koka såsen ytterliggare några minuter.
 
Servera med pasta och riven ost.

Havets soppa

Hej!
Igår kväll gjorde vi en lite lyxigare fisksoppa, med lite av varje av havets gottigheter. Blev mycket god och kommer göras fler gånger.
 
 
 
 
För 4 portioner:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 fiskbuljongtärning
5 dl grädde
2 dl vitt matlagningsvin
2 dl vatten
10 körsbärstomater
1 stor knippe dill
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitpeppar
salt
cayennepeppar
Räkor med skal ca 40 st
1 påse kokta frysta blåmusslor
1 påse med torsk & laxbitar ca 400 g
 
Gör så här:
Skala räkorna och lägg åt sidan.
 
Fräs smör och mjöl i en stor gryta. Häll på vatten, grädde, vin och buljongtärning. Låt koka på svag värme i några minuter.
 
Dela tomaterna till halvor, finhacka dill och purjolök.
 
Pressa ner vitlök i soppan och smaka av med vitpeppar, salt och cayennepeppar. Tillsätt dill och purjolök. Låt puttra några minuter till.
 
Koka upp saltat vatten. Häll i blåusslorna och låt koka i 6 minuter. Lägg i lax och torskbitar i soppan och koka lätt i 3-5 minuter. Tillsätt blåmusslorna. 
 
Fördela tomathalvor och räkor i fyra skålar. Häll den heta soppan över. 
 
 
Serveras med en skiva vitlöksbröd och en klicka aioli. Krämig och god! Supergott.
RSS 2.0