hittarecept.se smulansmat.blogg.se - february 2015

En smarrig liten mumsbit...

Här kommer ett tips på en trevlig liten förrätt eller som kan serveras som ett litet tilltugg till drinken.
 
Krustader med skagenröra ca 24 st.
 
                                    
 
 
Ingridienser:

24 små krustader
200 g skalade räkor, hackade
3 msk majonäs
3 msk creme fraiche
3 msk hackad dill
1 msk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
 
Blanda räkor, majonäs, creme fraiche, dill och citronsaft. Smaka av med salt och vitpeppar. Röran kan sedan förvaras i kylskåp till det är dags för servering. Klicka upp röran i krustaderna och servera genast. Slurp!
 
 

Smördegsinbakade kycklingknyten med ugnsstekta körsbärstomater


Hej!
Nu står en rykande färsk helg inför dörren igen. Härligt! Här kommer ett recept på bra helgmat. Passar utmärkt framför mello :).
 
                                
 
 
 
Ingridienser:
4 tinade smördegsplattor
1 st BBQ- marinad för kyckling
2 stora kycklingfiléer
100 g championer
1 gul lök
1 dl creme fraiche
200 g färskost vitlök & örter
salt, peppar
1 ägg
 
Gör så här:
Marinera kycklingen i några timmar eller över natten. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn filéerna på båda sidor och ställ sedan in i ugnen tills de är genomstekta, ca 20 minuter.
 
Finhacka och stek gul lök och championer. Skär kycklingen i små bitar och blanda kycklingen med lök och championer, låt svalna. Blanda i färskosten och crème fraichen och krydda efter smak.
 
Rulla ut varje smördegsplatta till en kvadratformad ruta, ganska stor. Fördela kycklingröran på de fyra smördegsplattorna.Förslut smördegspaketet genom att dra alla hörn mot mitten till ett fint paket. Kläm ihop kanterna ordentligt så att det inte läcker ut. Pensla paketen med ett uppvispat ägg. Sätt in i ugnen på 220 grader i cirka 15-20 minuter, ta ut när paketen är gyllenbruna.
 
Skölj ett paket med körsbärstomater och häll i en ugnsäker form. Höll en skvätt olivolja över och strö lite flingsalt över. Sätt in i ugnen i 15 minuter. 
 
Servera med ugnstekta körsbärstomater, en god sallad och en kall sås. Jag blandande creme fraiche och italiensk salladskrydda och hade som sås brevid. 
 
                                            
 
 
 
 
 

Boeuf Bourguignonne

Om du är sugen på att göra ett riktigt långkok i helgen kan jag rekommendera denna Boeuf Bourguignonne. Mycket välsmakande, men tar sin lilla tid på plattan.
 
                            
 
 
Ingidienser 6-8 pers:
1,5 kg grytbitar jag använde en vildsvinsstek går också bra med nöt eller älg.
1 paket bacon
1 stor gul lök
2 morötter
5 dl vatten
5 dl rödvin
3 lagerblad
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 vitlöksklyftor
Rivet skal av 1 apelsin
2 mörka oxbuljongtärningar
4 1/2 msk tomatpuré
250 g färska championer
salt, peppar
maizena
 
Gör så här:
1. Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Strimla baconet.
2. Stek baconet i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
3. Stek köttet i baconfettet, så det får lite färg (Ta inte för mycket kött åt gången). Lägg över det i grytan.
4. Skala och skär morötterna i stora bitar. Skala löken och skär i klyftor. Lägg grönsakerna i stekpannan och låt fräsa en liten stund. Lägg sedan i grytan.
5. Koka ur stekpannan med vattnet. Lägg i buljontärningar och tomatpuré. Värm upp och häll vätskan över köttet i grytan. Tillsätt vinet, salt,peppar, lagerblad, örtkryddor, rivet apelsinskal och pressad vitlök.
6. Koka grytan sakta under lock tills köttet är mört i cirka 1 1/2- 2 timmar. Rör om då och då. Skär championerna i stora bitar och låt dem koka med de sista 30 minuterna. Red grytan med maizena om det behövs. Smaka av och krydda mer vid behov.
 
Serveras med ris och grönsaker.
 
RSS 2.0