hittarecept.se smulansmat.blogg.se - march 2016

Rostad tomatsoppa

 
Detta är en mustig soppa med mycket tomatsmak. För att göra den matigare serveras den med en god mozzarella. 
 
  (null)

 
 
Detta behövs för 4 portioner:
12 tomater
salt, peppar
vitvinsvinäger
8 dl vatten
1,5 buljongtärningbuljong
1 rödlök
1-2 vitlöksklyfta/or
1 mozzarellaboll
färsk basilika
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över tomaterna och salta och peppra dem. Sätt in tomaterna i ugnen 15-20 minuter. De ska ha fått lite färg. Hacka rödlök och vitlök fint och stek i lite olivolja i en stor gryta.  Tillsätt vatten och buljongtärning i lökblandingen. Koka upp. Tillsätt rostade tomater och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt, peppar och vinäger. 
 
Servera soppan med mozzarellabitar och hackad basilika tillsammans med en bit gott bröd.

Broccolipaj med skinka och tomat

En god paj passar vid de flesta tillfällen. Prova gärna denna med broccoli, skinka och tomat.
 
 
 
 
Pajdeg:
100 g ekologiskt smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk vatten
 
Fyllning:
150 g god rökt skinka
1 broccolihuvud
2 tomater
 
Äggstanning:
3 ekologiska ägg
2 dl mjölk
1 påse riven gratängost
salt, peppar, pizzakrydda
 
Gör så här:
Sätt ugenen på 220 grader. Tärna smöret i en skål. Tillsätt mjöl och arbeta ihop med smöret till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna assistent till degen då det är enklast.
 
Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och sätt in i ugenen i 10 minuter. Strimla under tiden skinkan och dela broccolin i små buketter. Hacka tomaten i små bitar.
 
Blanda samtliga ingridienser till äggstanningen i en skål och vispa ihop. Salta och peppra och krydda med pizzakrydda efter egen smak.
 
Fördela skinka, broccoli och tomater jämt över pajskalet. Häll över äggstanning och sätt in pajen i ugnen tills äggstanningen stelnat, ca 20 minuter.
 
Servera med sallad.
 
RSS 2.0