Rabarberpaj med smuldeg
Från och med nu växer rabarberna så det knakar i trädgården och ända fram till höstkanten. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra med alla rabarber tycker jag men rabarberpaj är ju en klassiker som alltid går hem.
Rabarberpaj innan den varit i ugnen.
3-4 stjälkar rabarber
1 -2 msk vaniljsocker
(eller 1 tsk kanel beroende på vilken smak man föredrar)
1 msk potatismjöl
Till smuldegen:
125 g smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
3 tsk socker
Smöra en pajform. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa rabarberna och skär i små bitar och fördela dem på bottnen av pajformen. Strö över potatismjöl och vaniljsocker.
Finfördela smöret i en bunke. Tillsätt socker, mjöl och havregryn. Arbeta ihop till en smulig deg. Fördela smuldegen över rabarberna. Sätt in i ugnen cirka 20 minuter.
Servera med massor av vaniljsås.
Denna rabarberpaj innehåller inte så mycket socker utan är en nyttigare variant. Gillar man sötare varianter kan mängden socker ökas upp.