Boeuf Bourguignonne
Om du är sugen på att göra ett riktigt långkok i helgen kan jag rekommendera denna Boeuf Bourguignonne. Mycket välsmakande, men tar sin lilla tid på plattan.
Ingidienser 6-8 pers:
1,5 kg grytbitar jag använde en vildsvinsstek går också bra med nöt eller älg.
1 paket bacon
1 stor gul lök
2 morötter
5 dl vatten
5 dl rödvin
3 lagerblad
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 vitlöksklyftor
Rivet skal av 1 apelsin
2 mörka oxbuljongtärningar
4 1/2 msk tomatpuré
250 g färska championer
salt, peppar
maizena
Gör så här:
1. Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Strimla baconet.
2. Stek baconet i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
3. Stek köttet i baconfettet, så det får lite färg (Ta inte för mycket kött åt gången). Lägg över det i grytan.
4. Skala och skär morötterna i stora bitar. Skala löken och skär i klyftor. Lägg grönsakerna i stekpannan och låt fräsa en liten stund. Lägg sedan i grytan.
5. Koka ur stekpannan med vattnet. Lägg i buljontärningar och tomatpuré. Värm upp och häll vätskan över köttet i grytan. Tillsätt vinet, salt,peppar, lagerblad, örtkryddor, rivet apelsinskal och pressad vitlök.
6. Koka grytan sakta under lock tills köttet är mört i cirka 1 1/2- 2 timmar. Rör om då och då. Skär championerna i stora bitar och låt dem koka med de sista 30 minuterna. Red grytan med maizena om det behövs. Smaka av och krydda mer vid behov.
Serveras med ris och grönsaker.